Jumaat, 27 September 2013

Pernah tak?

Salam,

Pernah tak, korang rasa berdebar-debar sampai terbawa-bawa ke dalam mimpi. Bila bangun dari tidur rasa macam, hurmm what the heck.. pastu sambung tidur balik. Namun makin korang cuba tidur makin cerah biji mata korang.

Source : Google
Bila jam menunjukkan 3.30 pagi dengan kedinginan malam, time tu jugak lah korang tetiba rasa seram sejuk meremang bulu roma bagai. Terus korang tarik selimut laju-laju sampai tutup kepala. tiba-tiba jantung korang berdegup kencang bila korang terdengar bunyi desiran angin melalui celah-celah tingkap menyebabkan otak korang ligat berputar teringat cerita hantu yang korang tengok time premier screening dengan kengkawan korang.

Korang mula resah bila kedinginan malam tak lagi dingin dek kerana korang berangan beli comforter yang memang tinggi kualiti yang boleh mengekalkan kehangatan macam korang tu duduk kat oversea sana. Pastu korang dah mula serba salah, samada nak buka selimut atau kekal dibawah selimut.

Tetiba korang dengar orang berjalan, pastu korang terfikir apasal la plak dorang ni jalan tengah-tengah malam. Tapi fikiran tu sekejap jer bila ianya berganti dengan fikiran bagaimana yang berjalan tu sebenarnya bukan orang. Sudah!!! korang kata.. Macamana ni dan tak semena mena peluh mula mengalir keluar disebabkan ketakutan campur panas.

Pastu korang terkejut lagi sebab alarm handphone korang berbunyi. Tapi korang sangat yakin korang set alarm bukan jam 3 atau 4 pagi tapi jam 6 pagi. Kenapa tetiba bunyik lak. Dek kerana takut, korang diam bawah selimut pujuk mata untuk tidur semula sampai alarm berhenti berbunyik. Sekali lagi korang terkejut sebab alarm berbunyi lagi ( siapa suruh korang set alarm banyak-banyak dalam handphone ). Namun kali ni korang beranikan diri untuk bangun dan keluar dari selimut untuk off kan alarm dan korang telah dikejutkan sekali lagi apabila korang tengok jam kat handphone korang dah jam 630 pagi.

Korang terus pusing tengok jam dinding masih utuh pada kedudukan jam 3.30pagi.. demmm pastu korang terus tak rasa takut dah..

The end.


Khamis, 26 September 2013

Jangan marahlah uncle

Salam,

Source : Google
I tak suka marah-marah tau. Marah adalah satu ekspresi emosi yang paling tak best. Kejadian pagi tadi menyebabkan mata yang mengantuk menjadi segar bugar.

Actually boleh kata setiap pagi pasti ada drama si bapak marah si anak tapi kejadian pagi ni betul-betul membuatkan I tersentak dari lamunan ( LoL.. Ko memang kuat mengelamun )

You tell me how can I tak tersentak bila si bapak menjerit memaki si anak dengan frasa "babila". I wonder macamana lah perkembangan psikologi si anak but I'm not surprise kalau si anak tu tak boleh mendengar dan mengikut cakap atau "nasihat" si bapak. I know si bapak marah namun memaki sedemikian rupa memang melampau.

Bukan niat nak mengajar tapi si bapak perlu dididik sebelum mendidik. And entry ni juga sebagai nasihat kepada diri I sendiri supaya bila suatu hari nanti bila I sudah bergelar Ayah, I boleh control my anger.


Yang tak suka marah
Jae Hashim

Rabu, 25 September 2013

Runner Runner

Salam,

Thank you to Rawlins and ChurpChurp, Semalam adalah premier screening “Runner Runner” yang diterajui oleh Justin Timberlake, Ben Affleck dan Gemma Arterton.

Source : Google

Sedikit sinopsis
When a poor college student who cracks an online poker game goes bust, he arranges a face-to-face with the man he thinks cheated him, a sly offshore entrepreneur.

Secara keseluruhan, I dah boleh jangkakan kesudahannya ( sebab jalan ceritanya seakan-akan mirip movie 21 ) but for the sake of entertainment I would say it was a good movie. 

Yang main UNO and monopoly,

Selasa, 24 September 2013

Saya Suka dot dot dot

Salam,

Hamboiii asal dot dot dot laju jer klik yea.. hatta ianya berbaur kelucahan ( wei Jae, kau sorang jer yang otak kuning, orang lain takpun ) namun ianya mungkin tidak akan berunsurkan kelucahan ( LOL mungkin?! )

Sedikit intro pasal entry "Saya Suka dot dot dot". Ianya adalah entry berulang yang akan memaparkan edisi yang berbeza mengenai lima (5) perkara/subjek yang saya suka. Ulang taip, yang saya suka dan ianya tidak ada kaitan samada you guys suka atau pun tidak. Kira macam Top 5 lah.

So untuk first edisi ini, lets find out (kau find out sendiri la Jae oii, orang lain tak hingin nak tahu pun.. bluekk) apa 5 perkara yang saya suka dalam "Saya Suka Dot Dot Dot" edisi Warna

Saya Suka Warna;
jaehashim

5) Hitam

Sebab saya nampak kurus.. ngehngeh biasanya orang yang suka hitam ni dia misteri sikit, sort of ada agenda yang tersembunyi ( agendanya nak sembunyi kan tubuh yang gebu.. bwahahahaha)

jaehashim
4) Magenta

Warna dia purple kemerahan-merahan. Simply because color dia sangat menarik dan menonjol. Dikatakan orang yang suka warna ni, dia adalah seorang yang optimistik dan ceria. wink wink
jaehashim

3) Kuning

Simply because kau memang otak kuning..LOL taklahhh.. ( denial ) Bluekk. Yang pasti tiada agenda politik disini namun bila pakai baju kuning, mood saya sentiasa baik dan rasa confident jer

jaehashim
2) Turquoise

Well lihat saja my initial kat bawah kan... warna ni lah atau dalam melayunya biru firus.. I suka sebab dia bold and strong yet soft.
jaehashim

1) Hijau

Sebab ianya mendamaikan. Tenang and sejuk jer mata memandang sebab tu I paling suka warna hijau. Glam gituhhh



There you have it, "Saya Suka dot dot dot" edisi Warna. Saya suka warna-warna ini. So bagaimana dengan anda? Share lah ngan saya yea...

Yang bukan buta warna

Khamis, 19 September 2013

Prisoners

Salam,

Thanks to byrawlins and churpchurp sebab bagi tiket free menonton movie bertajuk prisoners. Secara keseluruhannya saya katakan ianya adalah berbaloi untuk saya drive seorang diri ke e@Curve semalam bagi premier screening ni.

Ceritanya yang sangat stress dan sedih. Sangat takjub dengan mainan emosi oleh Hugh Jackman dan Jake Gylenhaal sehinggakan saya merasakan saya bersama-sama mereka mengharungi pahit getir yang melanda. I'm literally berdoa nie semoga semuanya selamat.

Sedikit sinopsis;
Source : Google
When Keller Dover's daughter and her friend go missing, he takes matters into his own hands as the police pursue multiple leads and the pressure mounts. But just how far will this desperate father go to protect his family? 
Source www.imdb.com



At the end I don't know what will happen to Keller Dover ( Hugh Jackman ) but I'm very optimistic that he will be saved by Detective Loki ( Jake Gylenhaal )

Personally I loved this movie and I recommend you to watch it at your nearest cinema (hadooo dah macam iklan dah).

Yang dah tonton,

Jumaat, 13 September 2013

YOLO

Salam,
source : Google

How to simplify your life.

Call when you miss someone.
Invite if you wanna meet up
Explain if you wanna be understood
Ask when you have question
Say it if you don't like something
State it when you like something
Ask for it when you want something
Tell to her/him if you love her/him

You only live once so keep it simple and 
the ultimately Don't ever forget Allah.


Khamis, 12 September 2013

Are you OK ke idokk

Salam,

Okay ke tidak?? Soalan yang acapkali digunakan dalam pelbagai situasi. Sebagai contoh;

Situasi 1

Si A : Kau rasa OK tak, kalau aku kawan ngan Si C?
Si B : OK sangat, Tapi....... [ Pandai-pandai la nak sambung dialog ni ] miahahahaha

Situasi 2

Adik manis : You rasa Ok tak kalau I pakai baju ni?
Abang macho : Erkkk (dalam hati) " Sudah, berat soalan ni?"

Dan banyak lagi lah situasi dimana pengunaan statement OK ke tidak ni dalam kehdupan seharian kita.

Tapi paling penting kita mesti tanya tak kiralah parents ke, pasangan ke, adik-beradik ke, kawan- kawan ke, tak kisahlah sesiapa soalan "Are you Okay?" dan menjadi pendengar yang setia kepada setiap permasalahan atau cerita gembira yang akan dikongsikan bersama kita.

Yelah ini sangat penting, kekadang kita tengok luar nampak happy and muka banyak senyum tapi jauh disudut hati, mereka mungkin memerlukan anda.

So amiklah sedikit masa untuk bertanyakan soalan ini. Tak lama mana pun.

So Okay ke tidak? atau dalam intonasi zaman ini, Ok ke idokkkkk??

Yang buat masa sekarang ni Okay,

Rabu, 11 September 2013

축하합니다!

America vs Korea.. LoL (source : Google)
안녕하세요,

와우 그 다음 주에 한국에 갈 것입니다 반갑습니다. 우리는 매우 질투입니다. 하지 않는, 그들은 무료로 이동합니다. 그래서 무언 갈 가장 중요한 갈 수없는 사람들을위한 선물을 구입하는 것을 잊지 마세요 주셔서 감사합니다.

나는 그들이 모두 다시 가서 재미를 최대한 열심히 일해야 할이 안전하고 안전기도합니다. 이 자신을 보상하는 시간이다.

축하합니다!

LoL.. Good luck with Google Translate. Bwahahaha

Yang akan menagis di airport sebab tertinggal

Jumaat, 6 September 2013

Forgive and Forget

Salam,

source : Google

Sempena hari jumaat penghulu segala hari.

Ya Allah jika aku ada menyakiti yang lain, Kau berikan lah aku kekuatan untuk meminta maaf
dan jika ada yang menyakitiku, Kau berikanlah kekuatan kepada ku untuk memaafkan.

Khamis, 5 September 2013

Goodbye

Salam,

Hari ini ada sambutan majlis hari raya di fakulti dan hari ini juga merupakan Syawal yang ke 29 bermakna Ramadhan dan Syawal telah pun berakhir tahun ini. Diharapkan kita diberi kesempatan lagi untuk bertemu dengan 2 bulan ini di tahun hadapan.

So kaedahnya adalah beberapa open house yang pergi tapi tak berkesempatan nak buat entri lagi. Since 2 minggu berturut-turut dalam bulan Syawal ni teramat la busy dengan program. In Shaa Allah next week dah free, I akan karang ye.

Until then, jangan jadi baik jer time bulan Ramadhan dan Syawal ni. Pastikan atau at least cubalah untuk jadi consistent baik sepanjang tahun yea.

Ok Buhbaii.

Yang tak berapa nak baik tapi try jadi baik,

Jae Hashim

Selasa, 3 September 2013

Adoyaii Susah nyewwww

Picture credited to Google
3 Most Difficult Things To Do In The World

1 ) You can't count your hair

2 ) You can't wash your eyes with soap

3 ) You can't breath when your tongue is out

Now please put your tongue back inside

LOL