Rabu, 22 Januari 2014

Chinese Muslim Cuisine at Downtown KLIA Seafood

Salam,

Syukur sebab dapat menikmati kelazatan 13 hidangan Chinese muslim cuisine yang popular di Downtown KLIA Seafood Restaurant (DKSR). Thank you to pemilik DKSR, Prof Dr Abu Talib Othman dan Pengurus, Cik Siti Masmazliana for having me and friends untuk merasa kelazatan makanan cina yang halal dengan harga yang berpatutan. Thanks juga buat Madi Food blogger tersohor tanahair sebab sudi ajak saya.

Kecur air liur dibuatnya apabila melihat satu per satu hidangan di bawa keluar dan dihidangkan diatas meja bulat. Semuanya lazat-lazat belaka namun hidangan yang paling awesome adalah Salted Egg Squid. Sekali dah makan nescaya nak repeat order kerana kombinasi rasa sotong yang segar dan telur asin adalah sangat hebat dan tepat. I called it genius.
Salted Egg Squid
Untuk minuman pula saya memilih Kedondong Asam Boi. Terbaik and sangat refreshing, I tell you lah. I called it rejuvenate drink. Suited it well
Kedondong Asam Boi
Namun, hidangan yang lain dinafikan jangan kelazatannya kerana semua yang dihidangkan adalah all time favorite. Oh, did I mention, setiap sos disediakan sendiri mengikut jenis hidangan oleh tukang masak yang sangat berpengalaman? Jadi memang tidak boleh dinafikan setiap hidangan itu unik, lazat dan tepat rasanya.

Lihat sahaja gambar-gambar dibawah ini, membuatkan saya ingin kembali semula ke DKSR.

Assam Steamed Fish
Beef with Ginger & Spring Onion 
Butter Prawn 
Creamer Butter Crab
Kam Heong Clam 
Mangolian Chicken
Sizzling Seafood 
I think yang berikut sesuai untuk vegetarian;
Mushroom with Broccoli 
Kailan with Oyster Sauce 
Spicy Four Vegetables 
Volcano Beancurd  
Yummehhh... So you should go and try for yourself. Tak jauh pun. Ianya terletak berhampiran dengan KLCC / LCCT and Concorde Inn. It's 15 minutes driving from Bangi and worth it.

Apa yang membuatkan saya suka makan disini juga selain daripada hidangan yang lazat adalah restorannya yang bersih dan ambiance nya yang vibrant dengan tona warna merah dan gold yang pasti membuka selera anda.

Saya dah ada plan nak pergi berbuka puasa bila Ramadhan menjelang nanti. DKSR ada menyediakan buffet Ramadhan pada harga yang sangat murah. Jadi boleh bawa seisi keluarga untuk merasai kelazatan dan keaslian makanan cina yang halal.

Sedikit info untuk saya dan anda untuk membuat reservation tak kiralah untuk Ramadhan, Lunch, Dinner atau Function event sekali pun. Jom ramai-ramai kita pakat pergi makan seafood.


Alamat                  : No.B40-B48, Block B, Jalan KLIA 1/60,
                                Charterfield Commercial Centre, KLIA,
        64000 Sepang, Malaysia
Facebook              : https://www.facebook.com/downtownklia
Tel                         : 03-8783 1031 (utk tempahan)
Email                     : zsb01@streamyx.com / sitimasmazliana@ymail.com

Waktu Operasi     : 10.00 pagi – 10.00 malam

Yang dari tadi kesat air liur,

5 ulasan:

Maha Mahu berkata...

Wahh sedap nya pic u oll best lah makan nanti kita makan lagi ok thanks....

Macikz Konah berkata...

macamm sedapppp je macamm sedapp je

Jae Hashim berkata...

A'ah mmg sedap sangat tau Konah..

Maha Mahu jangan lupa ajak saa makan lagi tau

dueen berkata...

cara nyerrr... mengolah ayat....mmg sesuai unuk promote makanan.... gambar pun cantek2.. (kena letak watermark)

Jae Hashim berkata...

Ngehngeh.. terima kasih.. akan letak water mark alif lam lam ha, sapa curi dosa besar. hehehehe kidding